Poveştile de suflet ale bătrânilor aromâni, oferite în dar de Crăciun

Astăzi (23 decembrie 2013), de la ora 17, la Muzeul de Artă din Constanţa va avea loc lansarea volumului „Aromânii – Poveşti de suflet”, semnat de Maria Cica.

Întrebată ce a determinat-o la acest travaliu scriitoricesc, autoarea ne-a mărturisit că şi-a dorit să consemneze oficial poveştile de viaţă ale bătrânilor aromâni şi istoria cu totul aparte a acestui neam. „Cu toate că multe dintre personajele lucrării nu mai sunt în viaţă, am încercat să păstrez firul epic spre o zonă veselă”, ne-a spus Maria Cica.

În prefaţa cărţii, semnată de istoricul Adrian Majuru, găsim detaliile demersului colegei noastre de la Televiziunea Română: „Avem o carte despre o lume care diferă în detalii, mai ales pentru cititorii români, care vor descoperi o psihologie adesea contrarie, inversată, în comparaţie cu realităţile similare româneşti. Ceea ce acest volum oferă cititorului neiniţiat, din afara comunităţii aromâne, şi astfel lipsit de genă şi bagajul mitologic adecvat, este metoda prezentării sufletului aromânesc din interior către înţelesul tuturor.

Primul pas este făcut de Maria Cica, prin iniţiativa de a aduna mărturisiri din călătoriile sale prin sufletul aromânesc al Balcanilor. Maria Cica este realizatoare de filme documentare despre aromâni la TVR, iar prin cartea sa a reuşit să salveze cele din urmă cuvinte călătoare ale moşilor care se pregăteau să plece. A făcut un traseu balcanic pentru a înregistra mărturisiri de ultima clipă, care altfel s-ar fi pierdut. Maria Cica a intuit că evenimentele din trecut nu se judecă cu psihologia prezentului iar problemele din prezent nu se rezolvă cu psihologia trecutului. Ci numai prin inspiraţia de a contextualiza valorile oferite de trecut unui viitor care bate la uşă, cu fiecare generaţie. Din această insolită perspectivă, dezvăluirile Mariei Cica au valoare documentară îndeosebi datorită psihologiei aparte a personajelor descrise şi studiate aici.

Sufletul aromânesc al Balcanilor este o carte despre un posibil viitor sprijinită, cu generozitate, de către Niculae Duşu. Este vorba de un gest pe care-l găsim foarte departe în timp. Gestul lui Niculae Duşu, acela de a sprijini o idee nouă, un proiect de viaţă, din timpul trăit, oferit celor care vor veni să-l cunoască într-un viitor apropiat, se va întoarce în neam, cu următoarea generaţie. „Binele celor de mâine pe care-i vom iubi se dobândeşte prin faptele de azi. Aceasta nu-i poveste întrucât se ştie că, în Balcani, nimeni nu-i întrece pe îngeri la iuţeală, iar albinele albe sunt mai de preţ decât galbenii adunaţi o viaţă”.

Pentru a completa atmosfera de sărbătoare, evenimentul editorial va fi însoţit de un mic program de colinde de Crăciun în aromâneşte.

https://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-povestile-de-suflet-ale-batranilor-aromani-oferite-in-dar-de-craciun-202640

Poveştile de suflet ale bătrânilor aromâni, oferite în dar de Crăciun

Despre autor
-

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>